Dominčina americká svíčková

11. 10. 2007 | † 30. 09. 2015 | kód autora: w2u

Ano, je to tak, Dominka se pustila v USA s US ingrediencemi do vaření pravé české svíčkové... teda doslova pravé asi ne, naše česká znalost anglických výrazů pro jednotlivé části hovězího se smrskla na jejich identifikaci na obrázku krávy v obchodě, ale snad to tedy bylo zadní hovězí:) Ale asi se ptáte, kde a proč jsme takhle vyvařovali. Tak tedy pozvali nás Vosobovi, což je postarší americký manželský pár, který má české předky a mnohokrát navštívili ČR. Jsou moc milí, Joe nás nedávno obdaroval lístky na americký fotbal a jednou pro nás přichystali vepřo knedlo zelo. Teď byla řada na nás, abychom jim uvařili něco českého a dobrého.
Vzhledem k tomu, že je tady teď na týdenní dovolence Marianin přítel Dan, jal se nám pomáhat. Vymysleli jsme si menu, Dan připraví předkrmy a řízečky, já svíčkovou a Mariana tvarohové jahodové knedlíky...a naši zbylí čeští kluci to pak akorát přijdou všechno sníst:D. A když přišel den D, tak mě pojala trochu nervozita, já si myslím, že umím vařit, ale jen s mamkou:) Teda jakože když mi pomáhá s takovými věcmi jako je hlídání času, teploty a pomalé vlívání smetany do omáček, aby se vám nesrazily. Tak jsem strávila odpoledne na netu, našla spoustu diskuzí ohledně receptů na svíčkovou a hezky jsem si pro uklidnění četla názory žen, které psaly, jak svíčkovou i na poprvé hrravě zvládly (ještě musím holkám napsat, že to fakt jde:). No a pak jsme vyrazili na nákup a přišlo první překvapení: Američané totiž moc nefandí kořenové zelenině, jedině tak mrkvi, petržel jsme nakonec taky našli, ale z celeru opravdu používají jen horní zelenou část (tu zas asi moc nejíme my). Trochu zmatku vyvolal i nákup smetany a tvarohu na knedlíky, ale řekla bych, že se nám podařilo najít jeho dost vyvedenou americkou verzi.
A pak se jelo vařit: a to bylo moc hezké. Popíjeli jsme s Vosobovými vínko, společně vařili a naráželi na sebe v kuchyni a vážně to bylo příjemné, připomnělo mi to chvilky, kdy jsme společně vařily s Čapinkou v Brně. Domin se dal do přípravy svíčkové: takže za začátku vypadala takto:

obrazek

ale pak se asi hodinku vařila a dusila a pak se maso peklo a mezi tím jsme jedli Danovy výborné předkrmové pomazánky a řízečky a pili vínko a po dvou hodinkách jsem za vydatné pomoci Tomáše při vmíchávání americké sladké smetany (protože zakysaná vypadala jako náš tvaroh) vytvořila podle mě fakt mňamku (a podle ostatních taky:). Joe Vosoba mi dokonce nabízel, že jestli mi někdo nebude věřit, tak mi klidně napíše reference:)!

obrazek

....nepise.cz/img/pantharhei/72067.jpg">

 

Celé dílo mi trošku narušily ty americké noky místo knedlíků, ale chuťově to byla lahoda (povšimněte si i citrónu a brusinek...Domin není žádný amatér:) A pak přišly na řadu Marianiny knedle s jahůdkama, které byly taky moc výborné. No prostě moc hezký večer. A já jsem ze sebe vážně měla radost. Až se vrátím tak vám všem uvařím taky.

A jinak plyne školní týden stejně jako ty předchozí, takže úkoly a úkoly. Teď se chystám jít dělat jeden vtipný. Máme hodinu sledovat televizi a zapisovat si reklamy. Čistě ze sociálně psychologických důvodů budeme pak zjišťovat nakolik jsou účinné a jak ovlivňují lidské postoje. Ach jo, já vůbec nevím, na co budu tu hoďku koukat. Doma bych mrkla na Ulici a bylo by, ale tady??? Teda abyste to špatně nepochopili, USA jsou samozřejmě serálový ráj, ale narozdíl od ČR můžete valnou většinu seriálů sledovat zdarma online na webu jednotlivých televizních stanic (ano ano, jsou to Ztracení, Chirurgové, Dr. Haus, Zoufalky, Simpsoni a mým vrcholem programu je třetí řada Prison break:). Jenže jsem si na tohle online vysílání bez reklam až moc zvykla, tak se dneska musím překonat a odebrat k normální televizi, kde reklamy běžně zaberou většinu vysílacícho času.

Jo a když už jsem u té telky, tak občas sleduju, jak v ČR už skoro neletí Vyvolení a celkově reality show začínají být nuda, ale já tady v USA objevila jednu moooc dobrou. Jmenuje se Kitchen Nightmares a v podstatě jde o to, že když jste krachující restaurace a chcete pozvednout svou úroveň a potažmo návštěvnost, pozvete si restauračního experta Gordna, který vás spolu se svým televizním štábem navštíví. Všechno vám zkritizuje (je fakt ostřejší než Cajthamlová, běžně se před jídlem modlí, aby ho to neotrávilo:) a pak vám pomůže vytvořit novou image restaurace. A nikdy si nebere servítky. Fakt sranda, když vidíte majitele restaurace, jak se rozčiluje, že Gordonovi vadí švábi ve spižce. Ale ve finále mu pak všichni děkují. Já bych taky jednou moc chtěla mít restauraci, tak na ten pořad koukám a pozorně se od Gordona učím:) Věřím, že tak do roka, to budou dávat i na Nově.

Tak ahoj a hezký den, já jdu koukat na ty reklamy. EEE, ještě jsem se rozhodla doplnit Vám to fotkou nás všech a Vosobových:)

obrazek


Zobrazit další články tohoto autora

Související články

Copyright © 2008-2017 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.